Βιογραφικό Σημείωμα

Σπουδές

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Αποφοίτησα από τη Σχολή Φυσικοθεραπείας του Α.Τ.Ε.Ι. Αθήνας το 2004. Τον Απρίλιο του 2005, έπειτα από γραπτές εξετάσεις του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), διεκδίκησα και κέρδισα την πρώτη θέση για σπουδές με υποτροφία στο εξωτερικό. Έτσι, έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στο Coventry University της Μεγάλης Βρετανίας (MSc Physiotherapy), τις οποίες και ολοκλήρωσα το Φεβρουάριο του 2007. Παράλληλα, απέκτησα τον τίτλο του κλινικού εκπαιδευτή από το ίδιο πανεπιστήμιο. Συνεχίζοντας την υποτροφία, τον Οκτώβριο του 2010, ολοκλήρωσα το διδακτορικό μου από το Διατμηματικό Πρόγραμμα “Άσκηση και Ποιότητα Ζωής” του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επιπλέον, τον Ιούνιο του 2014, ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Σ.Ε.Φ.Α.Α. Τρικάλων, όπου και απέκτησα τον τίτλο της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής, με ειδικότητα “Άσκηση και Υγεία”.

Κλινική εμπειρία

Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, απέκτησα κλινική εμπειρία στις δημόσιες δομές των

• Γ.Ν. Αττικής «ΚΑΤ»
• Γ.Ν. Αττικής «Σισμανόγλειο»
• Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων

Εργασιακή εμπειρία

Στην εργασιακή μου εμπειρία συγκαταλέγεται, η θέση της φυσικοθεραπεύτριας σε κέντρο φυσικοθεραπείας στο Χαλάνδρι, όπου και εργάστηκα συνολικά για πέντε χρόνια. Τον Μάρτιο του 2008, ίδρυσα το εργαστήριο φυσικοθεραπείας  «Physio3kala», στα Τρίκαλα, το οποίο λειτουργεί ως σήμερα. 

Δια βίου εκπαίδευση

Από το 2004 και έκτοτε, έχω παρακολουθήσει αρκετά εκπαιδευτικά σεμινάρια με κατεύθυνση, κυρίως, την ανακούφιση από τον πόνο. Επιπλέον, έχω λάβει μέρος σε πληθώρα συνεδρίων και ημερίδων στην Ελλάδα και το εξωτερικό τόσο ως ακροάτρια όσο και ως ομιλήτρια. 

Ως απόφοιτος του Τμήματος Φυσικοθεραπείας, έχω εκπαιδευτεί στην αποκατάσταση νευρολογικών, μυοσκελετικών, ρευματικών και αναπνευστικών παθήσεων. Παρόλα αυτά, η εξειδίκευσή μου, έπειτα από χρόνια σεμιναρίων και εκπαίδευσης αφορά σε μυοσκελετικές παθήσεις (οσφυαλγίες, αυχεναλγίες, τενοντοπάθειες κτλ), με τη χρήση της ιδιαίτερα αποτελεσματικής μεθόδου Μηχανικής Διάγνωσης και Θεραπείας (McKenzie), στην οποία είμαι και η μόνη πιστοποιημένη στην πόλη μου (για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το Ελληνικό Ινστιτούτο ΜcKenzie). Επιπλέον, ειδικεύομαι στη διαχείριση παθήσεων του λεμφικού συστήματος (λεμφοίδημα, μετατραυματικό – μετεγχειρητικό οίδημα, φλεβοίδημα, λιποίδημα), με τη χρήση της ολοκληρωμένης αποσυμφορητικής θεραπείας (CDT) και τη δια των χειρών λεμφική παροχέτευση κατά Vodder (MLD)

Θεωρώντας ότι ως φυσικοθεραπεύτρια οφείλω να κοιτάζω τον ασθενή ως ολότητα και όχι ως πάθηση, επιμορφώνομαι κατά καιρούς σε ό,τι αφορά στον τομέα της ψυχολογίας και συγκεκριμένα της Θετικής Ψυχολογίας. Πρόσφατα, απέκτησα τον τίτλο της Health Coach από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούμαι και στο χώρο της εκπαίδευσης όπου διδάσκω στο Τμήμα Βοηθού Φυσικοθεραπείας του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. Τρικάλων καθώς επίσης στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας (Λαμία). Επιπλέον, οργανώνω σεμινάρια εκπαίδευσης ασθενών σχετικά με τη διαχείριση της πάθησής τους, καθώς επίσης, εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης με σκοπό την επανένταξή τους στην καθημερινότητά τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Κριτής

 Είμαι κριτής σε αρκετά περιοδικά (ελληνικά και διεθνή) ενώ κατά καιρούς δημοσιεύω άρθρα σε τοπικές εφημερίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά των Τρικάλων και της Θεσσαλίας, γενικότερα, με σκοπό την ενημέρωση των αναγνωστών σχετικά με τα οφέλη της  Φυσικοθεραπείας. Επίσης, είμαι κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχω υπάρξει κριτής στο 16ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Φυσικοθεραπευτών (WCPT – 2011) και στο 28ο Ετήσιο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Φυσικοθεραπείας (Ε.Ε.Ε.Φ. – 2014). Από το 2016, έχω την τιμή να αποτελώ μέλος της επιστημονικής επιτροπής της ΑΠΛΕΣΟ, (Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος σχετικά με την αποκατάσταση παθήσεων του λεμφικού συστήματος και των οιδημάτων, του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών) και να διοργανώνουμε επιστημονικές ημερίδες και συνέδρια σχετικά με το λεμφοίδημα αλλά και τις υπόλοιπες παθήσεις του λεμφικού συστήματος. 

Εθελοντισμός

Στις εθελοντικές μου δραστηριότητες συμπεριλαμβάνονται η συμμετοχή μου ως φυσικοθεραπεύτρια  στον  υπερμαραθώνειο «Σπάρταθλον» το  2000, καθώς επίσης στον  Υγρό  Στίβο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Επίσης, προσέφερα εθελοντική εργασία για ένα χρόνο στο οικοτροφείο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης «ΕΠΑΨΥ» στα Τρίκαλα, όπου παρείχα δωρεάν κινησιοθεραπεία σε ηλικιωμένους.

Σύλλογοι

Είμαι ενεργό μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπείας και της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Φυσικοθεραπείας από το 2004. Επίσης, είμαι ιδρυτικό μέλος της ομάδας ειδικού ενδιαφέροντος ΟΕΕ ΑΠΛΕΣΟ για τις παθήσεις του λεμφικού συστήματος. Επιπλέον, εξετέλεσα χρέη γενικής Γραμματέως του Περιφερειακού Τμήματος Τρικάλων – Καρδίτσας, του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών κατά την περίοδο 2012-2015.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιογραφικό μου μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα μου στο LinkedIn: http://gr.linkedin.com/pub/dr-konstantina-chanou/6a/436/507