Πρέπει να πονάω όταν μου εφαρμόζουν λεμφική μάλαξη;

Όχι, η λεμφική μάλαξη είναι μια διαδικασία αρκετά ήπια και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πονάει ή να είναι δυσάρεστη. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει το λεμφικό αγγείο σε σπασμό, μπλοκάροντας, έτσι τη ροή της λέμφου και την επιστροφή της στην αιματική κυκλοφορία. Αν η λεμφική παροχέτευση πονάει, τότε ΔΕΝ είναι λεμφική παροχέτευση.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η λεμφική παροχέτευση; 

Η παροχέτευση ξεκίνησε ως θεραπεία σε ογκολογικούς ασθενείς, για τη διαχείριση του λεμφοιδήματος. Η χρήση της, όμως, βρίσκει πολύ καλή εφαρμογή και σε μυοσκελετικούς ασθενείς. Μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά σε άτομα, μετά από τραυματισμό ή χειρουργείο και έχει προκύψει μετατραυματικό ή μετεγχειρητικό οίδημα, αντίστοιχα. Η λεμφική παροχέτευση εφαρμόζεται ακόμη σε περιπτώσεις φλεβικής ανεπάρκειας, φλεβολεμφοίδημα, φλεβολεμφοστατικά οιδήματα, καθώς και λιποιδήματα, με πολύ ικανοποιητικά έως άριστα αποτελέσματα. Τέλος, μπορεί να εφαρμοστεί σε εγκυμονούσες και λεχώνες για την αποσυμφόρηση των πρησμένων ποδιών και του στήθους.

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται προκειμένου να δω το αποτέλεσμα που επιθυμώ;

Ο αριθμός των συνεδριών ποικίλει, ανάλογα με τη σοβαρότητα της βλάβης και την έκταση του οιδήματος. Για παράδειγμα, για ένα οίδημα μετά από τραυματισμό ή χειρουργείο, συνήθως απαιτούνται 1-2 συνεδρίες. Αντίστοιχα, σε ένα λεμφοίδημα, οι συνεδρίες μπορεί να κυμαίνονται από 8 ως 12, σε ένα ήπιο οίδημα ή και να ξεπερνούν τις 20 σε ένα πιο σοβαρό οίδημα.

Επίσης, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως χρειάζεται να συζητηθεί και να συναποφασιστεί από τον ασθενή και τον φυσικοθεραπευτή ο στόχος της θεραπείας, προκειμένου να είναι εφαρμόσιμος εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά. Ο αριθμός των συνεδριών θα αποφασιστεί μετά από αξιολόγηση του οιδήματος από τον εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή.

Υπάρχουν αντενδείξεις στην εφαρμογή της λεμφικής παροχέτευσης;

Πριν ξεκινήσει η λεμφική παροχέτευση, ο φυσικοθεραπευτής χρειάζεται να διερευνήσει την ύπαρξη αντενδείξεων για την εφαρμογή της παροχέτευσης, οι οποίες, αν αγνοηθούν, μπορεί να προκαλέσουν μη αναστρέψιμη βλάβη στον ασθενή. Οι δύο πιο σημαντικές αντενδείξεις είναι η καρδιακή ανεπάρκεια και η νεφρική ανεπάρκεια. Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, η καρδιά και το νεφρό αδυνατούν να διαχειριστούν τα αντίστοιχα υγρά του σώματος και υπολειτουργούν. Συνεπώς, μεταφορά μεγαλύτερου όγκου υγρών σε αυτά τα δυο ήδη δυσλειτουργικά όργανα, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία του ασθενή.

Μπορώ να εφαρμόσω λεμφική παροχέτευση στην κυτταρίτιδα;

Η έννοια της κυτταρίτιδας είναι ελαφρώς παρεξηγημένη στις μέρες μας. Κατά την παθοφυσιολογία, κυτταρίτιδα είναι η φλεγμονή που συμβαίνει στα λιποκύτταρα. Δεν σχετίζεται με το «φλοιό πορτοκαλιού» που αναφέρεται συχνά σε συζητήσεις. Είναι ένας όρος που ξεφεύγει από το απλό αισθητικό πρόβλημα και αναφέρεται σε σοβαρή παθολογία αγνώστου αιτιολογίας, που ονομάζεται λιποίδημα. Στο λιποίδημα, εμφανίζεται συμμετρική συσσώρευση λιπώδους ιστού στη λεκάνη, τους μηρούς και τις γάμπες. Τα μπράτσα επηρεάζονται σπανιότερα, ενώ ο κορμός δεν επηρεάζεται καθόλου. Συχνά μπορεί να συνυπάρχει με παχυσαρκία, οπότε υπάρχει μια μικτή κλινική εικόνα.

Η λεμφική παροχέτευση, ως μια ήπια διαδικασία, δεν «σπάει τα λίπη», αντίθετα, εξισορροπεί τα υγρά του σώματος στην εν λόγω περιοχή. Στην περίπτωση του λιποιδήματος, απαιτείται συνδυασμός παροχέτευσης, εφαρμογής συμπιεστικών ενδυμάτων, διατροφής (στην περίπτωση που συνυπάρχει παχυσαρκία) και καθημερινής αερόβιας άσκησης.

Διαβάστε περισσότερα στις υπηρεσίες μας: https://physiotrikala.gr/ypiresies/lemfiki-parocheteysi/ 

Το παρόν δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Design τον Δεκέμβριο 2018. Δείτε τον σχετικό σύνδεσμο: https://designmagazine.gr/7-kai-1-mythoi-kai-pragmatikotites-sxetika-me-ti-lemfiki-paroxeteusi/