πόνος στη μέση

Ο πόνος στη σπονδυλική στήλη οφείλεται, συνήθως, σε μικροτραυματισμούς που προκύπτουν συχνότερα από:

α. λανθασμένη άρση ενός φορτίου

β. συνεχή καταπόνηση (πχ μονότονες κινήσεις, λανθασμένες στάσεις).

Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει πόνο όχι γιατί σηκώνει βάρος, αλλά κυρίως γιατί το σηκώνει με λάθος τρόπο ή γιατί το κάνει για μεγάλη χρονική διάρκεια. Οι συχνότεροι μυοσκελετικοί πόνοι που σχετίζονται με άρση βάρους, αφορούν στον αυχένα, τη μέση και τα γόνατα.

Η McKenzie θεωρείται μία από τις πιο αξιόπιστες και αποτελεσματικές μεθόδους που ασχολούνται με την αποκατάσταση μυοσκελετικών προβλημάτων μηχανικής αιτιολογίας, τόσο της σπονδυλικής στήλης όσο και των υπόλοιπων αρθρώσεων.

Στόχος της μεθόδου είναι να διαγνώσει αρχικά αν ένα πρόβλημα είναι μηχανικής ή όχι αιτιολογίας. Κύριο μέλημα του φυσικοθεραπευτή είναι να μειώσει ή να καταργήσει τα συμπτώματα του ασθενή.

Ο κύριος σκοπός της μεθόδου, όμως, είναι να δημιουργήσει έναν ασθενή ο οποίος θα λειτουργεί αυτόνομα έχοντας εκπαιδευτεί με τη βοήθεια του φυσικοθεραπευτή να διορθώνει μόνος του το πρόβλημά του και να προλαμβάνει υποτροπές.

Η μέθοδος έχει επιτυχία σε μεγάλο αριθμό παθήσεων της σπονδυλικής στήλης ακόμη και σε περιπτώσεις που προορίζονταν για χειρουργείο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την μέθοδος, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:  https://physiotrikala.gr/ypiresies/michaniki-diagnosi-therapeia-mckenzie/

Για να δείτε τους πιστοποιημένους φυσικοθεραπευτές στη μέθοδο, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: https://gr.mckenzieinstitute.org