Μάλαξη με βεντούζες

Βεντούζες

Ιστορική αναδρομή

Οι βεντούζες αποτελούν μια από τις αρχαιότερες μεθόδους θεραπείας. Οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση της τεχνικής παρουσιάζονται σε κείμενα του Ιπποκράτη. Ο τελευταίος συνιστούσε τη χρήση της βεντούζας για διάφορες παθήσεις και πρότεινε τη χρήση μικρών βεντουζών ανεξάρτητα από τη θέση του πόνου στο σώμα. Στην Κινέζικη φιλοσοφία, ο πόνος προέρχεται από τη στάση της ενέργειας στην περιοχή και η χρήση της βεντούζας είχε ως σκοπό την απεμπλοκή αυτής της στασιμότητας και την επαναφορά της κυκλοφορίας του Qi (Κι ή Τσι) στα φυσιολογικά και υγιή του επίπεδα. Παρόλο που η χρήση της βεντούζας δέχτηκε σκληρή κριτική από την ιατρική κοινότητα, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται και πάλι από θεραπευτές διαφόρων ειδικοτήτων και αρκετά καλά αποτελέσματα. 

Πώς εφαρμόζεται;

Πρόκειται για μια τεχνική κατά την οποία εφαρμόζονται βεντούζες διαφόρων μεγεθών και υλικών (σιλικόνης, πλαστικές, γυάλινες) στο δέρμα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι εφαρμογής μιας βεντούζας. Στο εργαστήριό μας, η τεχνική που χρησιμοποιείται αφορά στη χρήση αναρρόφησης, συσκευής δηλαδή που αφαιρεί τον αέρα μέσα από τη βεντούζα. Μόλις εφαρμοστεί η αναρρόφηση, οι βεντούζες μπορούν να μετακινηθούν απαλά πάνω στο δέρμα συμπαρασύροντας μαζί τους τον υποδόριο ιστό και τους επιφανειακούς μυς, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο μια μορφή μάλαξης. Αρκετές φορές, μπορεί να εφαρμοστεί λάδι ή θεραπευτική κρέμα για καλύτερα αποτελέσματα.

Οφέλη 

Η χρήση της βεντούζας μπορεί να έχει αντιτοξική δράση στο δέρμα και το κυκλοφορικό σύστημα. Αφαιρεί τοξίνες και βελτιώνει τη ροή του αίματος και ανακουφίζει τον πόνο από τον μυϊκό σπασμό. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι επηρεάζει θετικά το γαστρεντερικό σύστημα, βελτιώνοντας τον μεταβολισμό και ανακουφίζοντας από τη δυσκοιλιότητα.  

Υπάρχουν παρενέργειες;

Οι παρενέργειες από τη συγκεκριμένη θεραπεία είναι αρκετά ήπιες και περιορίζονται σε ήπιο κοκκίνισμα της περιοχής, το οποίο όμως εξαρτάται και από την ευαισθησία του κάθε ασθενή. Συνήθως, η κοκκινίλα προσομοιάζει αυτήν που προκαλείται από τη θεραπευτική μάλαξη και εξαφανίζεται μέσα σε λίγες ώρες. Σπάνια, σε περιπτώσεις ευαίσθητης επιδερμίδας, μπορεί να παραμένει για 1-2 μέρες, χωρίς κάποιο άλλο σύμπτωμα.

Υπάρχουν αντενδείξεις;

Οι αντενδείξεις από τη χρήση της βεντούζας είναι παρόμοιες με αυτές της μάλαξης. Έτσι, δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση που το άτομο έχει πυρετό, δερματικές αντιδράσεις ή έλκη. Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην περίπτωση εγκυμοσύνης και φυσικά στην περίπτωση που υπάρχουν ακόμη ορατά σημάδια/κοκκινίλες από προηγούμενη θεραπεία.