συμβουλευτική

Τι είναι

 Η συμβουλευτική (health coaching) αφορά σε μια διαδικασία κατά την οποία πραγματοποιείται μια σειρά συνεδριών ανάμεσα στον θεραπευτή και τον ασθενή. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας λαμβάνει χώρα μια συζήτηση, μέσω της οποίας ο θεραπευτής καθοδηγεί τον ασθενή στο να βρει ο ίδιος την αιτία του προβλήματός του. Με αυτόν τον τρόπο μπαίνει στη διαδικασία να αλλάξει συμπεριφορά και να βοηθήσει στην ίασή του. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν αναφερόμαστε στο σωματικό πρόβλημα αυτό καθ’ αυτό (δεν είναι γιατρός για να βρει την αιτία). Αυτό που μπορεί να συνειδητοποιήσει είναι το ψυχολογικό αίτιο που τον οδήγησε στην εκδήλωση μιας νόσου.

Το Coaching δεν εστιάζει στο πρόβλημα αλλά στη λύσηΣτις βασικές του αρχές συγκαταλέγονται η ενσυναίσθηση, η διαχείριση της αντίστασης και η υποστήριξη της αυτοαποτελεσματικότητας. Με απλά λόγια, ο θεραπευτής “μπαίνει” στη θέση του ασθενή και κατανοεί το συναίσθημα και την κατάστασή του, τον βοηθά να διαχειριστεί την όποια αντίσταση προβάλει στη θεραπεία του, μέσα από ιδιαίτερες τεχνικές και πάνω απ’ όλα τον υποστηρίζει στην προσπάθεια που κάνει ο ίδιος να ιαθεί. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής είναι εκείνος που βρίσκει τη λύση στο πρόβλημά του και όχι ο θεραπευτής. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ασθενής:

  • ξέρει καλύτερα από τον καθένα πως νιώθει και
  • μόνο αν βρει ο ίδιος τις λύσεις θα μπορέσει να δεσμευτεί να αναλάβει δράση. 

Τρόπος εφαρμογής 

Οι ερωτήσεις αποτελούν τον σκελετό του coaching, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ασθενής δέχεται έναν καταιγισμό από ερωτήσεις που μοιάζουν με ανάκριση. Η φιλοσοφία της τεχνικής σχετίζεται αρχικά με τη διερεύνηση των πιθανών θεμάτων που απασχολούν τον ασθενή και μπορεί να μπλοκάρουν την ίασή του. Στη συνέχεια, ο ασθενής, σε συνεργασία με τον θεραπευτή θέτει στόχους για τη διαχείριση του προβλήματός του. Αμέσως μετά, αναπτύσσει ένα σχέδιο δράσης και το θέτει σε εφαρμογή. Το επόμενο βήμα είναι να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα και να τα αξιολογήσει, με την καθοδήγηση πάντα του θεραπευτή.  

 

 Διαφορές coaching και ψυχολόγου

Οι δύο επιστήμες μοιάζουν αρκετά ως προς τις τεχνικές που εφαρμόζουν όμως έχουν δύο βασικές διαφορές. Καταρχήν, ο coach δεν αναλαμβάνει περιστατικά με ψυχικές ασθένειες. Επιπλέον, η ψυχολογία εστιάζει στο παρελθόν, ενώ το coaching στο παρόν και στο μέλλον. Ο coach, με λίγα λόγια, σε βοηθά να πραγματοποιήσεις τους μελλοντικούς σου στόχους. 

 

Εμπιστευτείτε το πρόβλημά σας στο εργαστήριό μας και ελάτε να δώσουμε μια σφαιρική λύση, έγκυρα και αποτελεσματικά.