Λεμφική παροχέτευση

Το λεμφικό σύστημα αποτελεί ένα εκτεταμένο δίκτυο αγγείων και αδένων που καλύπτει όλο το σώμα και σκοπό έχει τη μεταφορά του νερού και άλλων ουσιών, όπως για παράδειγμα πρωτεΐνες, μέσα στην κυκλοφορία του αίματος, δια μέσου του λεμφικού συστήματος.

Τι είναι η λεμφική παροχέτευση;

Η λεμφική παροχέτευση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ολοκληρωμένης αποσυμφορητικής θεραπείας και περιλαμβάνει 2 στάδια:

α. το στάδιο της αποσυμφόρησης. Ο ασθενής λαμβάνει θεραπεία σε καθημερινή βάση, συνήθως για 8-12 ημέρες (ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος). Η θεραπεία περιλαμβάνει λεμφική παροχέτευση. Πρόκειται για μια ειδικού τύπου μάλαξη και περίδεση του μέλους. Η κάθε συνεδρία μπορεί να διαρκέσει από 60-120′, ανάλογα με τη σοβαρότητα και την έκταση του οιδήματος. Ταυτόχρονα με τη θεραπεία, συστείνεται στον ασθενή ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα εκγύμνασης. Παράλληλα, παρέχονται οδηγίες για αυτοθεραπεία μέσω λεμφικής παροχέτευσης, φροντίδα του δέρματος και τεχνικές αυτοπερίδεσης. Όταν το οίδημα έχει αποσυμφορηθεί κατά το 70-80% περίπου, τότε γίνεται παραγγελία ειδικού εξατομικευμένου συμπιεστικού ενδύματος, στα μέτρα του ασθενή. Αν το συμπιεστικό ένδυμα εφαρμόζει σωστά, τότε ο ασθενής μπορεί να προχωρήσει στο:

β. στάδιο της συντήρησης. Σε μια χρόνια διαδικασία, όπως είναι το λεμφοίδημα, το στάδιο αυτό συνεχίζεται εφ’ όρου ζωής. Η συχνότητα της επανάληψης των συνεδριών εξαρτάται από την τάση που έχει το οίδημα να υποτροπιάζει. Η φάση της συντήρησης αρχικά έχει το χαρακτήρα του επανελέγχου της κατάστασης του οιδήματος και, δευτερευόντως, της πρόληψης της υποτροπής του. 

Ρόλος

Ο ρόλος της αποσυμφορητικής θεραπείας είναι η κινητοποίηση του λεμφικού φορτίου, η μετατόπιση του οιδηματώδους υγρού και η χαλάρωση του πολλαπλασιασμένου συνδετικού ιστού. Με το συμπιεστικό ένδυμα, συνεχίζεται μιας μορφής μάλαξη στο μέλος και εξυπηρετεί στη μείωση της ίνωσης και της σκλήρυνσης. Μέγιστο αποτέλεσμα της χρήσης των επιδέσμων και του συμπιεστικού ενδύματος επιτυγχάνεται με το συνδυασμό κίνησης είτε του μέλους είτε όλου του σώματος (πχ. βάδιση, ποδήλατο, ασκήσεις κορμού και άνω άκρων).

Πώς ακριβώς λειτουργεί η λεμφική μάλαξη;  

Η λεμφική παροχέτευση, όπως ονομάζεται πιο σωστά, περιλαμβάνει μια σειρά από τεχνικές που γίνονται με τα χέρια σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, τους λεμφαδένες, καθώς και σε όλο το υπόλοιπο σώμα, κατά την πορεία των λεμφικών αγγείων. Σκοπός είναι η μεταφορά των υγρών μιας περιοχής προς την κυκλοφορία του αίματος, ακολουθώντας συγκεκριμένα «μονοπάτια». Η διαδικασία της παροχέτευσης άλλες φορές είναι εύκολη, κυρίως όταν οι λεμφαδένες είναι άθικτοι (πχ. σε ένα διάστρεμμα) και άλλες φορές δυσκολότερη, όπως συμβαίνει σε ένα λεμφοίδημα, όπου, συνήθως, λείπει ένας αριθμός λεμφαδένων.

 Οι λεμφαδένες μπορούν να παρομοιαστούν με μικρά φρεάτια που απορροφούν τα υγρά μιας συγκεκριμένης περιοχής και τα οδηγούν προς την καρδιά. Αν κάποια από αυτά τα φρεάτια αφαιρεθούν, τότε η περιοχή δεν μπορεί να αποσυμφορεθεί πλήρως, με αποτέλεσμα να “πλημμυρίζει”, προκαλώντας, έτσι, πρήξιμο. Ο ρόλος του εξειδικευμένου φυσικοθεραπευτή είναι να μεταφέρει αυτό το υγρό στο αίμα και από εκεί στα νεφρά και στα ούρα, επαναφέροντας τους ιστούς, όσο το δυνατόν καλύτερα, στην πρότερή τους κατάσταση.

 

Τι ακριβώς είναι η περίδεση;

Πρόκειται για μια διαδικασία, κατά την οποία το υπό θεραπεία μέλος δένεται με ειδικούς επιδέσμους διαφορετικής ελαστικότητας και μεγέθους, αφού έχει προηγηθεί εφαρμογή μιας σειράς κατάλληλων προστατευτικών υλικών στην περιοχή. Σκοπός της λεμφικής περίδεσης είναι να διατηρεί το αποτέλεσμα που έχει επιτευχθεί μέσω της παροχέτευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό, είναι να διατηρείται η περίδεση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Συγκεκριμένα, ο ασθενής παραμένει δεμένος από τη στιγμή που θα φύγει από το φυσικοθεραπευτήριο, μέχρι τη στιγμή που θα επιστρέψει για θεραπεία, συνήθως δηλαδή για ένα 24ωρο.

Γιατί λεμφική παροχέτευση ΚΑΙ περίδεση;

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός τόσο της λεμφικής παροχέτευσης όσο και της περίδεσης είναι άκρως απαραίτητος και αποτελεσματικός. Μάλιστα, φαίνεται ότι η παραπάνω διαδικασία μπορεί να προσφέρει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, τόσο στη μείωση του οιδήματος, όσο και στη διατήρηση αυτών των αλλαγών, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αν δεν χρησιμοποιηθεί η περίδεση, τότε το αποτέλεσμα της παροχέτευσης δεν θα έχει διάρκεια.

Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ότι παροχετεύετε ένα οίδημα που παρατηρείται στην παλάμη σας. Τελειώνετε τη συνεδρία και αποχωρείτε χωρίς κάποια μορφή συμπίεσης. Κάτι τέτοιο, θα έχει ως αποτέλεσμα την επαναφορά του οιδήματος μέσα μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει γιατί πάντα το οίδημα έχει την τάση να επιστρέφει στην αρχική του θέση. Δημιουργήθηκε εκεί γιατί εκεί βρήκε χώρο (για διαφορετικό λόγο για τον κάθε ασθενή), οπότε εκεί θέλει να επιστρέψει. Χωρίς την περίδεση, διευκολύνεται στο να επανέλθει. 

 

 Στο “Physio3kala” εφαρμόζεται η ολοκληρωμένη αποσυμφορητική θεραπεία και η λεμφική παροχέτευση δια των χειρών (κατά Vodder), σε έναν άρτια εξοπλισμένο και προσαρμοσμένο χώρο, στις ανάγκες των εν λόγω ασθενών. Ενημερωθείτε δωρεάν  για τους τρόπους διαχείρισης του οιδήματος από τους ειδικούς του εργαστηρίου μας, λύστε τις απορίες σας και προσφέρετε στον εαυτό σας μια έγκαιρη και έγκυρη καθοδήγηση!  

Διαβάστε τα άρθρα μας σχετικά με τη λεμφική παροχέτευση εδώ.